Berlingske Tidende 04. mai 2000

Charlottenborg Udstillingsbygning
Den Gyldne

Frihedsbudskapet 55 år efter

av Aku-Lina E. Nielsen

4.mai: Tidligere modstandsfolk er i centrum ved mindehøytideligheder flere steder i hovedstadsområdet.

Det glade frihedsbudskap som lød fra London om aftenen den 4. mai 1945 og skapte eufori i de kKøbenhavnske gader, vil 55 år senere blive mindet med et fakkeltog på Vesterbro.

Optoget mot nazisme, racisme og fremmedhat er arrangeret af "4.mai initiativet på Vesterbro" og starter i aften kl.19.30 bag Hovedbanegården ved Rewentlovsgade. Kl.20.15 munder optoget du i et folkemøde på Enghave Plads, hvor den tidligere spaniensfrivillige modstandsmann og kommunistiske rigsdagsmand, den nu 91 årige Villy Fuglesang, vil holde tale.

Han blev under krigen i 1941, som mange andre danske kommunister, arresteret og kom i Horserød Fængsel på grund av sit partimedlemskap. Senere blev han sendt til kz-leieren Stutthof, hvor han med nød og næppe overlevede. I Mindelunden i Ryvangen vil børn fra Bispebjerg Skole i løbet af dagen smykke 106 modstandsfolks grave med blomster. Klokken 1945 indleder Skjællandske Livregiments Musikkorps aftenens mindehøytidelighet for de danske modstandsfolk der blev henrettet af tyskerne på netop dette sted hvor Mindelunden blev indviet 5.mai, 1950.

I Charlottenborg gård i det indre København vil befrielsen blive feiret på mer dramatisk vis. Den norske billedhugger Allan Christensen vil om eftermiddagen afbrænde sin skulptur "Engels Byrde". De forkullede ræster skal derefter lægges i en sarkofag som udstilles på Charlottenborg.[

til utstilling
til omtaler
til toppen

 

 
 

 

[arbeider]   [essay]   [omtaler]   [utstillinger]   [performance]   [info]   [lenker]   [home]   [e-mail]

2001-2006 © Allan Christensen
WebDesign: DigiForm
e-mail