Bergens Tidende februar 1998

Charlottenborg Udstillingsbygning
Den Gyldne

En gyllen utstillingssjanse

av Sissel Hamre Dagsland

Den Gyldne heter utstillingen på ærverdige Charlottenborg i København i april. Og en gyllen anledning til å profilere seg nordisk blir det for to kunstnere fra Bergen: Allan Christensen og Øyvind Johnsen.

Allan Christensen deltok også i fjor på den årvisse utstillingen, arrangert av en kunstnergruppe som selv kaller seg Den Gyldne. Medlemmene stiller ut selv og inviterer også gjesteutstillere fra de øvrige nordiske land. Ideen bak utstillingen er å synliggjøre nordisk kunst i en europeisk sammenheng, sier Christensen,- ikke for å vise Norden som et isolert fenomen, men fordi en kragtinnsats kan kreves for å gjøre seg gjeldende overfor den store europeiske kunstsenen.

Alteret
Allan Christensen har opplevd det skjeldne å bli invitert til å stille ut på Den Gyldne to år på rad. Han kan ha overveldet danskene med sine kraftfulle skulpturer, de etter hans mening litt for sterkt fokuserte parringsbenkene, men også det som for ham var hovedverket, skulpturen "På den åttende dag". Utstillingsarrangørene kalte hans bidrag en opplevelse og responsen i danske media var enorm. Nå arbeider Christensen med den nye skulpturen til årets utstilling i København. "Alter" heter den og får også store dimensjoner og vekt på omkring ett tonn. Han vil ikke låse fast tolkningen av den, men sier at den gir både religiøse og erotiske assosiasjoner.

Søvnen
Har Allan Christensen gjort seg bemerket med store og tunge skulpturer og en voldsomhet i uttrykket, så er den norske medutstilleren Øyvind Johnsen en kontrast: danske verter og utstillingsbesøkende kan nok bli forvirret med hensyn til hva norsk kunst er i dag. Mangfold er kanskje det beste ordet. For Johnsen er fotokunstner som med sitt kamera dyrker et dempet og lavmælt uttrykk, gjerne litt gåtefullt. Nærbilder og detaljer i naturen har gitt ham mange motiver. Til utstillingen i København har Johnsen valgt søvn som tema og bilder preget av det stillferdige og innadvendte som kan knyttes til søvnen. Svart-hvitt foto er hans uttrykk, og han lager gjerne sine bilder fra to forskjellige negativer som kopieres sammen.[

til utstilling
til omtaler
til toppen

 

 
 

 

[arbeider]   [essay]   [omtaler]   [utstillinger]   [performance]   [info]   [lenker]   [home]   [e-mail]

2001-2006 © Allan Christensen
WebDesign: DigiForm
e-mail