Haugesund avis 15.februar 1997

Haugesund Billedgalleri

Rambukk av ren energi

av Steinar Haugsberg

Kraft, seksualitet, raseri og avmakt: Når den selvlært skulptøren Allan Christensen stiller ut treskulpturer i Haugesund Billedgalleri fra i morgen, er det en utstilling der kraftfeltene råder.


Foto: Allan Christensen

For den 56 år gamle Christensens arbeider etterlater svært få uberørt. Det første man legger merke til er skalaen. I storsalen på billedgalleriet strekker en flere tonn tung treskulptur seg fra vegg til vegg. En massiv stokk i lærketre, med 12 vidtfavnende ribber montert på tvers. Skulpturen minner først om beingrinda på et hvalskjelett eller spant og kjøl på en båt. Men skulpturen er en rambukk; for ribbene har bærehåndtak nok til at 80 mann kan løfte og smelle til en middelalders slottsport.

I rommene utenfor storsalen møter et ambivalent syn på kristendommen og amerikansk slavehistorie. "Bedeskammel" er en skammel kledt med rød plysj på den ene siden og utformet som et torturinstrument med strittende metallpigger på den andre siden. "Parringsbenker" er det flere varianter av. Skulpturelle benker med ornate handtak og seter. Først når man hører historien bak, får man assosiasjoner som får frysningene til å sette inn.[

til utstillinger
til omtaler

til toppen

 

 
 

 

[arbeider]   [essay]   [omtaler]   [utstillinger]   [performance]   [info]   [lenker]   [home]   [e-mail]

2001-2006 © Allan Christensen
WebDesign: DigiForm
e-mail